MG F Ontwikkeling
De eerste geheel nieuwe MG in 32 jaar, zo werd de MG F gelanceerd op de Autosalon van Genève in 1995. De eerste aandacht was natuurlijk gericht op de technische specificaties; de Hydragas-ophanging, elektrische stuurbekrachtiging, mid-engine, en de bekroonde K-serie motor die was vergroot tot 1,8 liter (en die op de VVC-versie ook een ingenieus variabel kleptimingsmechanisme had gekregen). De styling van de auto werd beoordeeld als een succesvolle mix van oud en nieuw, design met een terugblik naar de laatste van de MGB’s, maar met een houding van compromisloos modern en vooruit kijken.
Als we nu terugkijken zien we wat een prachtig stuk ontwerp de MGF vertegenwoordigt: Door de gebruikte ontwerpelementen heeft de F de tijd doorstaan met relatief weinig kleine interieur veranderingen in zes jaar, voordat de F’s eerste echt uitgebreide facelift in 2002 kreeg. In de TF bleef het interieur eigenlijk ongewijzigd ten opzocht van de F MK2. Hoewel de MG F in de eerste periode van zes jaar in wezen cosmetisch onveranderd was gebleven en de TF ongewijzigd was gebleven in drie jaar heeft MG een aantal speciale edities gelanceerd om het model extra speciaal te maken. Sommige zijn enkel in het Verenigd Koninkrijk geleverd, anderen speciaal voor de Franse of Nederlandse markt.
Daarnaast hebben we een Brochure uit Engeland gevonden voor de MG TF, waar zo’n beetje alle opties in staan die mogelijk waren destijds. Prijzen weliswaar in Ponden maar evengoed erg leuk! Je kunt de brochure hier downloaden!
Hieronder een samenvatting van alle F en TF modellen en special editions die door MG zijn uitgebracht;
MG F
BMW Rover Groep, 1995-2000
MG-Rover Groep, 2000-2002
De originele MG F: 1.8i en VVC – 1995-1999
De F werd gelanceerd in 1995 in twee uitvoeringen – de 1.8i en de VVC, die respectievelijk beschikten over vermogens van 118 pk en 143 pk. Het standaard uitrustingsniveau was goed voor de klasse van de auto: centrale vergrendeling en startblokkering met afstandsbediening, alarm (Thatcham Categorie 2 veiligheidsstatus), elektrische ramen en verwarmde buitenspiegels. De VVC kreeg daar nog ondersteunde stuurbekrachtiging bij (standaard op de 1.8i in 1998), ABS en half lederen interieur bekleding.
Abingdon uitvoering – Voorjaar 1998
De eerste MG F speciale gelimiteerde editie, gebaseerd op zowel de 1.8i en VVC. De luxere specificatie van de auto omvatte volledige (‘Walnut’ beige) lederen bekleding, beige soft top en een unieke lakkleur; Brooklands Green (een soort donkere, niet-metallic British Racing Green). Andere cosmetische extra’s waren een interieur en exterieur chroompakket – chromen asbak en aansteker, chromen deurgrepen en roestvrijstalen roosters. Ook standaard, en voor het eerst gezien op deze auto, waren de 6 spaaks ‘Abingdon stijl’ 16″ wielen, uitgerust met Goodyear F1 (215/40 R16) banden. De 16″ wielen waren al snel te vinden op de optielijst voor alle MG F’s en hebben bewezen een zeer populair ontwerp te zijn!
MG F 75 LE - Maart 1999
De 75 LE (maart 1999) werd gelanceerd als een feestmodel ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het MG autobedrijf (1924-1999). De specificatie van dit model weerspiegelde in vele opzichten de eerdere Abingdon LE met unieke kleuren (Mulberry rood en effen zwart) en leer. Kenmerkend is de stoffen kap in een contrasterende kleur (zwart op rode auto’s, rood op zwarte auto’s). De chromen details in het interieur en exterieur waren gelijk aan de Abingdon LE. Zilveren lak was een optie die werd aangeboden in sommige markten (maar niet het Verenigd Koninkrijk). De 75 LE werd geleverd met Multispoke design 16″ wielen, en men kon kiezen tussen de 1.8i of VVC motor .
MG F MK2 / MY2000 – 1999-2002
In de herfst van 1999 werd de verbeterde MG F gelanceerd, de ‘Model Year (MY) 2000’ MGF , die onder MG-liefhebbers ook wel bekend staan als de ‘MK2′. Een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd, met inbegrip van opnieuw aangepaste elektrische stuurbekrachtiging, dubbelwandige benzinetank, detail veranderingen in de cilinderkop locatie en ontwerp van de pakking. Cosmetische en specificatie veranderingen waren er weinig – ze waren vooral gericht op het verbeteren van de sfeer van het interieur, zoals de stoelen, deurgrepen en middenconsole. De enige veranderingen aan het exterieur waren in de kleur gespoten raamomlijsting (deze was voorheen altijd zwart) – en de verandering van kleur van de knipperlichtglazen van oranje naar gerookte heldere lenzen. Aldus ontvingen de auto’s nieuwe stoelen die werden ontworpen om meer comfort en zijsteun te geven, de middenconsole werd opnieuw ontworpen, een andere de versnellingspook werd gemonteerd en een verbeterde schakelbak. De verwarmingsknoppen waren nu zilver. Opvallend was dat de wijzerplaten van het instrumentarium hun ‘MG’ logo’s waren verloren, en de crème kleur veranderd was voor zilver. Compensatie kwam in de vorm van een verbeterd zes-luidspreker stereosysteem, met een paar luidsprekers achter de hoofden van de inzittenden.
VVC modellen behielden hun verbeterde specificatie ten opzichte van 1.8i modellen. Waar de 1.8i nieuwe 8-spaaks ‘Minilite-style’ wielen kreeg, kreeg de VVC een nieuw 16″ 6-vierkant spaakontwerp. Het interieur is half leer, en de VVC kreeg, in tegenstelling tot de MPi, standaard ABS gemonteerd.
MG F Steptronic – 2000-2002
Kort na de MY2000 modellen werd de Steptronic geïntroduceerd. De auto kreeg een technisch geavanceerd continu variabele automatische transmissie (CVT), een systeem dat gebaseerd is op het ‘Pientere pookje’ van DAF. Deze automaat kon worden bediend met wat men noemde een ‘F1 paddle-shift gear selection’ , die de versnellingsbak laat werken als een sequentiële versnellingsbak met zes versnellingen. De tandwielen kunnen worden geselecteerd door de versnellingspook (duwen of trekken) of de keuzeknoppen op het stuurwiel. Helaas is deze versnellingsbak alleen beschikbaar met de 1.8i motor, omdat de versnellingsbak een ingangssnelheid heeft die onvoldoende is voor de toerentallen waartoe de VVC-motor in staat is.
Prestaties cijfers zijn in grote lijnen lager dan de standaard handgeschakelde 1.8i (hoewel er wordt beweerd dat deze auto minstens zo snel zou zijn), terwijl het uitrustingsniveau dicht bij de VVC ligt.
Wedgewood SE – Juli 2000
De Wedgewood SE was de eerste limited edition gebaseerd op de MY2000 MG F. Na de succesvolle formule van de eerdere limited editions, kwam ook deze editie met een unieke lakkleur, Wedgewood Blue. De verbeterde standaard specificatie omvat lederen stoelen, cd-speler, chromen interieur en exterieur accessoires en de 16″ Multispoke wielen. Deze bijzondere SE beschikt ook over een spoiler op de kofferklep – de eerste MG F die er standaard mee uitgerust is.
Trophy 160 – Mei 2001
De Trophy 160 – zo genoemd omdat de tuning van de motor resulteerde bij de VVC motor in een vermogen van 160 PS (158 pk). Misschien is dit wel de meest opwindende en meest uitgebreide MG F speciale editie tot nu toe. De specificaties zijn om te watertanden; stijvere vering, AP racing met ‘MG’ logo rood gekleurde 4 pots rem klauwen die op aanzienlijk grotere voorremschijven zitten, en een nieuw aerodynamisch pakket bestaande uit een splitter op de voorbumper, een kofferklep spoiler en de bovengenoemde motor.
Andere kenmerken zijn de gedurfde nieuwe kleuren – Trophy Yellow en Trophy Blue, een nieuwe stijl van 16″-wielen en opnieuw gestileerde koplampen aan de voorkant. Het interieur kreeg de middenconsole en deurlijsten in carroseriekleur plus gekleurde details op de stoelen. Zeker een klassieker.
MG F 1.6i – Mei 2001
De MG F 1.6i werd op hetzelfde moment gelanceerd als zijn ‘grotere’, luidere broer, de Trophy 160. Ontworpen om te concurreren met de onderkant van de roadster markt, concurreerde de 1.6i met de vergelijkbare Mazda MX-5 (Miata). In vergelijking met de 1.8i is de auto eigenlijk een downgrade: geen centrale vergrendeling, geen volumetrisch alarm, geen radio, geen elektrisch verstelbare spiegels, geen fancy zaken voor de deuren. De auto is bedoeld voor plezier, maar wel goedkoop. Ondanks het capaciteitstekort is de 1.6 K-serie een leuke toerenbestendige motor. Door dit bruisende karakter merkt men het prestatietekort niet! Met andere woorden, het slaagt in zijn doel – leuk voor weinig!
MG F Freestyle – Herfst 2001
De MG F Freestyle was de laatste zwanenzang van de ‘originele’ MG F voordat deze werd uitgezwaaid door zijn vervanger in februari 2002. Cosmetisch werd deze uitgevoerd met zaken die al bekend zijn van de MG F Trophy 160; de Freestyle kwam uitgerust met een Trophy-stijl splitter en spoiler op de achterkant. De auto rijdt ook op 16″ wielen, dit keer met de bekende ‘Multispoke’ wielen van de eerdere speciale editie MG F’s.
MG TF
MG Rover , 2002-2005
MG TF – Februari 2002-April 2005
En nu; de MG TF! Deze auto was meer dan een facelift en vertegenwoordigt het vertrek van de MG F. De TF omvat een groot aantal technische veranderingen. Onder andere een nieuw ophanging systeem (de auto is nu voorzien van conventionele vering met een gloednieuwe multi-link ophanging in plaats van de veerbollen) en een uitgebreide versterking van de carrosserie. En natuurlijk de iets scherpere vormgeving, kenmerkend door de vormgeving van de koplampen, scherp gesneden bumpers, en de extra knik in de kofferklep. Het interieur is vrijwel identiek aan het eerdere MY2000-model, maar biedt nu meer kleurkeuze en materiaalopties. In veel opzichten verdient deze roadster ook een nieuwe naam en werd daarom de TF, hoewel het voorvoegsel ‘T’ voor een aantal opgetrokken wenkbrauwen heeft veroorzaakt in MG enthousiaste kringen.
Sprint SE – Juli 2002
De Sprint SE (juli 2002) is gebaseerd op de TF 135 en 160 varianten. De Sprint SE had vanaf het begin een hoogwaardig aanbod voor de interieurbekleding, bestaande uit Gunsmoke Alcantara en zwart lederen stoelen, Smokestone dashboard en deurpanelen, een gekleurde kap, chroompakket en mistlampen voor. Op TF 135-modellen werd ‘Sports Pack 2’ (ABS, 304mm remschijven en 16″ eleven-spoke lichtmetalen velgen – al standaard op de TF 160 – gespecificeerd als standaarduitrusting. Slechts 600 exemplaren van deze MG TF Sprint modellen werden geproduceerd in vijf beschikbare kleurencombinaties: Solar Red, XPower Grey, Starlight Silver, Le Mans Green en Trophy Blue.
Cool Blue SE – Maart 2003
De Cool Blue SE onderscheidt zich door de kenmerkende blauwe kap en unieke Alcantara blauwe stoelen, gebaseerd op de TF 115 en 135 varianten. Alle modellen zijn voorzien van een Momo lederen/lichtmetalen versnellingsknop, lederen stuurwiel, windscherm en asgrijsinterieur. De ‘Cool Blue’ SE is voorzien van de aantrekkelijke zes-spaaks ‘Abingdon’ 16″ lichtmetalen wielen, welke op zo veel eerdere MG F speciale edities waren gemonteerd, samen met de chrome grille en mistlampen voor. Deze SE is verkrijgbaar in drie exterieurkleuren: Trophy Blue pearlescent, Starlight Silver of Antracite metallic.
SunStorm – Oktober 2003
SunStorm LE is gebaseerd op de TF 115, 135 en 160 varianten en werd een beperkte productie van 500 exemplaren. Aangeboden in drie carrosseriekleur opties – Raven Black, Nightfire Red en Starlight Silver. Standaard werden deze TF’s uitgerust met een hardtop, ook nog eens in de kleur van de carrosserie. Aangevuld met een Smokestone gekleurd interieur en Gunsmoke Alcantara / zwart lederen stoelen, lederen stuurwiel, ‘Momo’ leder en lichtmetalen versnellingsknop en een CD-speler. Verder werd deze uitvoering voorzien van een zwarte softtop, 16″ elfspaaks lichtmetalen wielen en MG/AP Racing schijfremmen. Daarnaast kreeg de auto, als onderdeel van Sportspack 2, mistlampen voor en elektrische buitenspiegels in de kleur van de carrosserie. De Sunstorm SE is verkrijgbaar met een keuze aan motoren met drie vermogens; 115, 135 of 160Pk.
80th Anniversary – Januari 2004
De 80th Anniversary LE werd gelanceerd ter ere van de 80ste verjaardag van het merk MG. Er waren drie exterieur kleuropties: Pearl Black, Starlight Silver en Goodwood Green. Alle motor- en transmissieopties waren beschikbaar. Interessant is dat de zilveren en zwarte jubileummodellen anders waren dan de groene auto’s, namelijk met een met bordeauxrode kap, asgrijs interieur met grenadine Alcantara en zwarte lederen stoelen. Het Alcantara komt terug in de deurpanelen, en om het af te maken een andere versnellingspook en handremgreep. De Goodwood Green Anniversary TF daarentegen is traditioneler van stijl, een combinatie van beige softtop met bijpassend beige interieur en zwarte Alcantara en lederen stoelen. De console, deuren, versnellingspook en het lederen stuurwiel zijn voorzien van houten accenten. Alle modellen zijn voorzien van een opvouwbaar windscherm en cd-speler. Tevens zijn er 16″ elfspaaks lichtmetalen ‘black chroom’ wielen gemonteerd, samen met mistlampen aan de voorkant en chromen deurgrepen. Om de 80th Anniversary verder te onderscheiden waren op deze jubileumeditie ‘1924 MG 2004′ logo’s te vinden op de kofferklep en geborduurd op de stoelen.
Spark SE – Juli 2004
De Spark SE is gebaseerd op de 115, 135 en 160 varianten. Er zijn er 1000 geproduceerd enkel voor de Britse markt. De Spark SE kreeg standaard een hoop opties mee; AP remmen, elf-spaaks black-chroom 16″ wielen, samen met Gunsmoke en Black Alcantara MG-logo geborduurde stoelen in een Ash Grey interieur en een houtskool-grijze softtop. Uniek is dat deze SE een ‘aluminium’ effect interieur afwerking heeft op de deur panelen en stuurwiel, samen met de gebruikelijke ‘Bright Pack’ zaken: de chrome asbak en handrem knop, Momo lederen versnellingsknop, heldere zij- en voorroosters en chromen buitenportiergrepen. Extra items zijn een windscherm, mistlampen aan de voorkant en een Sony CDX-2000 cd-speler. De Spark SE werd eerst uitgebracht in de kleur Firefrost Red (foto) en een unieke kleur, Sonic Blue, samen met oude exterieurkleuren; Xpower Grey en Starlight Silver.
Vintage Racing SE – Oktober 2004 – Frankrijk
De Vintage Racing SE werd gelanceerd in oktober 2004 op de motor show in Parijs. De TF160 werd als basis genomen, en vervolgens voorzien van een uniek kleurenschema; Dover White met Franse race blauwe ‘Cobra’ stijl strepen. Deze speciale editie is misschien wel de meest visueel in het oog springend van alle TF speciale edities die zijn uitgebracht.
Duidelijk ontworpen om de geest van de jaren 1960 autosport op te roepen, kwam deze TF ook uitgerust met X-Power rolbeugels (de schuine variant), samen met ‘Vintage Racing’ stickers onder de luchtinlaten en op de genummerde plaquette onder de stoelen. De specificatie omvatte ook alle gebruikelijke SE verfijningen zoals het chroompakket, black-chroom elf-spaaks velgen en een fatsoenlijke radio met MP3. De stoelen waren van zwart leer, met blauwe Alcantara inzetstukken, terwijl de middenconsole werd voorzien met contrasterend zilver (die werd afgestemd op het stuurwiel en de deurpanelen). Een combinatie die erg mooi is en een gewilde uitvoering werd. Helaas werd deze gelijkwaardige speciale editie niet gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk of andere landen, enkel in Frankrijk. Leuk weetje: De Vintage Racing SE verliet de fabriek in UK als Dover White, werd verscheept naar Frankrijk en daar pas voorzien van de kenmerkende blauwe striping.
2005 Model Update – Februari tot April
De MY2005 versie van de TF werd door het, inmiddels noodlijdende, MG-Rover gebracht als een vernieuwing. Het bracht een aantal bescheiden, maar nuttige updates op het klassieke thema. Degenen die een dramatische facelift verwachten in lijn met de gelijktijdige MG range waren teleurgesteld, maar de upgrades betekenden:
- een nieuw kapontwerp, met een verwarmd glazen achterscherm (een primeur op een softtop MG)
- een nieuwe reeks kleuren, zowel carrosserie als interieur
- een nieuwe badge die de modelspecificatie aanduidt (op de 160)
- een nieuw wielontwerp voor de instapmodellen (115 en 135) met een aantrekkelijk “V-spaaks” patroon
- een nieuwe reeks entertainmentsystemen in de auto.
Ook de vering werd gewijzigd met als doel de kritiek op te vangen door zachtere veren, andere dempers en dikkere anti-roll bars te monteren. Het resultaat was een aanzienlijk soepeler verende auto. zonder afbreuk te doen aan de veel bewonderde handling en scherpte.
Grappig feit is dat de MY2005 specificaties een downgrade hadden op papier van de 4 Pots AP-racing remklauwen van de Trophy 160 / TF160 tot 2 Pots. Echter, er zijn bijna geen MY2005’s uitgerust met de 2-pot AP remklauwen; misschien is dit te wijten aan MG Rover en de bestaande voorraden van de AP-racing 4-pots remklauwen. Men pakte wat nog op de plank lag omdat het faillissement al in zicht was.
MG TF
NAC/SAIC, 2007+
MG TF LE500 – September 2008
Na lang gewacht te hebben kwam hij dan toch – de nieuwe, gelimiteerde in Longbridge gebouwde MG TF. Het werd de LE500 – de ‘500’ betekent het aantal auto’s in deze serie en heeft niets te maken met het eventuele motorvermogen! De door het Chinese Nanjing gebouwde TF’s waren al in maart getoond aan de Chinese en wereldmedia, maar er bleven vragen over hoe de Britse TF’s er uit zouden zien en hoe de specificaties veranderd zouden zijn in vergelijking met de door het oude MG-Rover gebouwde TF’s. Op 29 mei kwamen we erachter. Het meest opvallende is een opnieuw ontworpen voorbumper, met styling die doet denken aan het origineel van Gerry McGovern, met zijn dubbele ‘neusgat’ inlaten aan weerszijden van de MG badge. Daarnaast werd de bumper voorzien van een enkele grote inlaat onder de kentekenplaat.
Verder waren er nog meer wijzigingen:
- 1.8 liter 135ps ‘N-serie’ motor – deze krachtbron is een directe doorontwikkeling van de K-serie 135ps motor (er waren geen plannen om de VVC 160ps terug te brengen). Wel waren er veel verbeteringen in het blok doorgevoerd.
- 5-speed PG1 versnellingsbak (geen CVT automatische versnellingsbak)
- MY2005 vering, dus een soepelere vering.
- Nieuwe zwart-op-zilveren MG badge, samen met een LE500 badge aan de binnen- en buitenkant (inclusief de deurdorpel sierlijsten)
- Piano-zwarte middenconsole en deurpanelen.
- Nieuw instrumentarium, met een digitaal temperatuurdisplay en nieuwe lettertypen op het instrument.
- Hardtop wordt standaard geleverd in carrosseriekleur.
- Softtop wordt geleverd met een verwarmde achterruit
- Uniek en genummerd LE500 badge op de T-bar zoals bij de 80th Anniversary
2009 MG TF135 – April 2009
Met de kredietcrisis dreigt de ineenstorting van vele iconische internationale namen in de auto-industrie. Het zijn niet de beste tijden om het beroemde achthoek-merk opnieuw te introduceren in een fragiele markt. Misschien is dat één van de redenen geweest waarom MG UK een ‘standaard’ model TF lanceert. Verstoken van allerlei opsmuk zoals lederen stoelen en achteruitrijsensoren, kwam de TF onder de prijsdrempel van 14.000 pond, waardoor deze één van de goedkoopste roadsters beschikbaar op de markt was.
85th Anniversary – April 2009
Net zoals MG liefhebbers zich de 75th en 80th Anniversary modellen herinneren, wilde MG in 2009 met haar 85ste verjaardag een speciale uitvoering van de TF om dit te vieren.
De uiterlijke wijzigingen zijn beperkt gebleven tot de donkergekleurde en zeer stijlvolle velgen, kenmerkende vinyl striping, en ‘TF85’ op de deuren en achterzijde. Het interieur is ook opgewaardeerd met monogram sierlijsten op de dorpels, een unieke 85th Anniversary massief aluminium versnellingsknop, Aubergine lederen bekleding en een hoogwaardig car entertainment systeem.
En de belangrijkste verandering is eigenlijk niet zichtbaar, de TF85’s werden standaard voorzien van gas gevulde mono-buis Bilstein schokdempers, een Eibach Sports anti-rollbar set en lagere rijhoogte waardoor de 85th Anniversary editie de beste TF ooit werd om te rijden.
Het bedrijf heeft slechts 50 TF 85th Anniversary modellen gebouwd, verkrijgbaar in drie exclusieve kleuren: Intense Cassis (zoals afgebeeld), Ice White en Enigmatic Silver.